Бібліотеки-філії Київського району м.Одеси:
Філія №12 ім.О.І.Купріна- вул.Фонтанська дорога, 116 тел.0487528345
Філія №13 - вул.Юхима Геллера , 43, тел.0487528346
Філія№41 - вул Інглезі, 5,тел.0487528356
Філія №47 ім.О.Гончара -вул. Люстдорфська дорога,146/1, тел.0487528359

четвер, 18 травня 2023 р.

                       «Вишиванка-національна святиня». 

                 Вистава-інсталяція в бібліотеці№47 ім.О.Гончара 


"Вишиванка— символ України,
Кожної великої родини,
Нашої історії та мови
Залюбки вдягаєм її знову."
День вишиванки -особливе свято в Україні, коли люди вдягають на себе традиційні українські вишиванки для виявлення гордості за свою національну культуру і спадок.Всесвітній день вишиванки — це неофіційне, але дуже важливе для українського народу свято. 15 років тому студентка історичного факультету з Чернівців Леся Воронюк запропонувала акцію про Всесвітній день вишиванки. Надихнув її на таку ідею інший студент, який часто носив на заняття сорочку. Ідея Лесі полягала в тому, щоб у певний день прийти у вишиванках усією групою. Вже за декілька років флешмоб перейшов спочатку на увесь університет, а пізніше на усе місто та всю Україну.


Цікаві факти про українську вишиванку:Національний одяг України насправді може бути також дуже цікавим! 

1. Вишиванка є набагато старшою, аніж може здатися. Найдавніші знайдені сорочки з вишивкою було датовано 6 століттям нашої ери.

2. Раніше чорні сорочки могли носити лише чоловіки. Сьогодні ж найпопулярнішими є білі варіанти, проте кольорові вишиванки полюбилися багатьом модникам країни.

3. Вишиванка спочатку не була повсякденним одягом. У давні часи вишитий орнамент захищав від злих духів та мав символічне значення. першим, хто зробив носіння такої сорочки звичайним, був Іван Франко.


Немає коментарів:

Дописати коментар