Бібліотеки-філії Київського району м.Одеси:
Філія №12 ім.О.І.Купріна- вул.Фонтанська дорога, 116 тел.0487528345
Філія №13 - вул.Юхима Геллера , 43, тел.0487528346
Філія№41 - вул Інглезі, 5,тел.0487528356
Філія №47 ім.О.Гончара -вул. Люстдорфська дорога,146/1, тел.0487528359

вівторок, 2 травня 2023 р.

Краєзнавча година з одеським дослідником-краєзнавцем,

                                 Ігорем Комаровським.

2 травня в бібліотеці 47 ім..О.Гончара  пройшла  зустріч  з Ігорем Комаровський,одеським  дослідником-краєзнавцем, громадським діячем, членом Національної комісії з реабілітації при Українському інституті національної пам’яті.Ігор Леонідович - керівник Музею історії політичних репресій 1917-1991 років, голова правління ГО «Одеський меморіал», голова правління ГО «Постраждалі від політичних репресій», член Всесвітнього клубу одеситів. Ігор Леонідович Комаровський народився в Одесі в 1961 році в родині інженерів. Закінчив Одеський інститут народного господарства (нині — Одеський національний економічний університет) за спеціальністю «облік». Із 1984-го по 2002-й працював провідним бухгалтером на заводі «Будгідравліка».

Багато років займається дослідницькою роботою у фондах архівів, бібліотек, музеїв. Результатом співпраці стала низка видань, які вийшли у серії «Праці Державного архіву Одеської області» — «Історія розвитку медицини на Одещині: дореволюційний період» (у співавторстві), «Освіта: документи, факти, спогади. Березівський район», «Православна Березівщина» (у складі редакційної колегії) та інші.

Краєзнавець   розповів  всім присутнім про  книгу"Реквієм XX століття",яку подарував  для читачів бібліотеки. Ігор Комаровский- помічник Володимира Смірнова, автора  цієї унікальної багатотомної праці ,в якій  надруковані розповіді про жертв політичних репресій.Ця книга  включає багато матеріалів з архіву СБУ – щоденники, листи, документи, а також публікація щоденника студента консерваторії в 1940 - 45 роках, а потім педагога музичної школи ім. П. Столярського В. А. Швеця. З  2005-го року  Ігор Леонідович затоваришує  з Володимиром Олександровичем Смірновим, кандидатом фізико-математичних наук, заступником голови правління ГО «Одеський Меморіал». Завдяки дружнім стосункам народилася ця  багаторічна плідна співпраця над підготовкою до друку доповнених літературно-художніх видань серії «Реквием XX века».

 Після початку нового етапу реабілітації (з 2019-го) за ініціативою І.Л. Комаровського у 2020-у був визнаний невинним перший одесит — Микола Андрійович Балашов (1872—1945), засуджений в Одесі у 1944 році. Рішення про його реабілітацію отримала онука Наталя Михайлівна Григор, яка мешкала разом з дідусем і була присутня під час арешту. Отримавши документ, вона промовила: «Це диво!». Справедливість восторжествувала через 75 років після смерті М.А. Балашова, яка знайшла його у потязі, на шляху до місць позбавлення волі у Сибіру.

Дослідник-краєзнавець  ознайомив  з  матеріалами  розслідувань, проведених клубом, та найцікавішими долями людей, пов'язаних з цими подіями.

Всі присуті були  вдячні Ігорю Комаровському за цікаву розмову.

Немає коментарів:

Дописати коментар