Бібліотеки-філії Київського району м.Одеси:
Філія №12 ім.О.І.Купріна- вул.Фонтанська дорога, 116 тел.0487528345
Філія №13 - вул.Юхима Геллера , 43, тел.0487528346
Філія№41 - вул Інглезі, 5,тел.0487528356
Філія №47 ім.О.Гончара -вул. Люстдорфська дорога,146/1, тел.0487528359

середу, 17 травня 2023 р.

 

Надія Гуменюк " Квіти на снігу".

 Бібліотека рекомендує:До вашої уваги книга Надії Гуменюк " Квіти на снігу".Надія Гуменюк-відома українська письменниця, дружина не менш відомого прозаїка Володимира Лиса,має багато літературних нагород. Вона-українська поетеса,прозаїк та публіцист. Автор ліричних поетичних збірок, радіоп’єс та творів для дітей. У її творчому доробку- майже чотири десятки книжок, відзначених низкою престижних  премій.Серед них- премія ім.Лесі Українки та ім.О.Олеся .Але найбільшого визнання набули саме романи авторки. Вони неодноразово нагороджувалися «Коронацією слова» та іншими літературними преміями..

"Квіти на снігу"- роман не новий, раніше твір публікувався під назвою «Янгол у сірому». Це взагалі перший роман Надії Гуменюк, до цього були дитячі книги та поезія. Цей голосний дебют у новому для письменниці жанрі досить вдалий.

 «Квіти на снігу» — історія Авдія, молодість якого випала на страшні часи колективізації в поліському селі.Майже пасторальне волинське село, найкращі друзі, котрі називають один одного братами ­ Авдій Горнич і Калісій Немолюк. Їх дружба зародилася ще в дитинстві й триватиме, здавалося б, вічно. Спільне шкільництво, студентські роки. Коли у їх компанію влилася вродлива Соломійка ­ все змінилося. Обидва закохалися, але дівчина обрала одного ­ Авдія, а Калісій затаїв образу й жорстоко помстився, не тільки другові, а й його родині (донос, Сибір, смерть близьких). Наробив лиха всім, хоча насправді собі.В книзі чотири історії про чотирьох різних людей.

Останній розділ об’єднує всі історії .

Головного героя ,як говорилось спочатку звуть Авдій.Його разом з мамою та сестрою забрали у Сибір. Тільки він один вижив. В цій частині книги розповідається про його сильний дух та незламну волю. Він, попри всі негаразди, прагнув вижити. Сам собі сказав, що «не загине у неволі».

Направду книга доволі хороша. Історія цікава. Зачіпляє щось у душі.  Горе ходить по колу, як і щастя, до речі. Не зміг врятувати свою Соломійку Авдій, хоч і втік з Колими, її поглинула криниця.

Ця трагічна історія наповнює лише перші декілька десятків сторінок книги. Це зав’язка сюжету, основні ж події тривають у наші часи. Тепер чоловік живе як відлюдник,неподалік від тієї самої криниці,що забрала Соломійчине життя.Та цього разу він рятує незнайомку,доньку художника,який загадково загинув у своїй майстерні.Дівчина випадково відшукала батькові  картини .Час повертати борги минулого,час розставляти все на свої місця.Ніщо не минає безслідно,все має своє продовження -такий лейтмотив роману, сучасної варіації біблійної притчі про Авеля та Каїна.Пропоную прочитати книги Надії Гуменюк .

 

Немає коментарів:

Дописати коментар