Бібліотеки-філії Київського району м.Одеси:
Філія №12 ім.О.І.Купріна- вул.Фонтанська дорога, 116 тел.0487528345
Філія №13 - вул.Юхима Геллера , 43, тел.0487528346
Філія№41 - вул Інглезі, 5,тел.0487528356
Філія №47 ім.О.Гончара -вул. Люстдорфська дорога,146/1, тел.0487528359

вівторок, 30 жовтня 2018 р.

Бібліотека № 47 імені Олеся Гончара

Хеловін – свято з тисячолітньою історією


       Хеловін - одне з найдавніших свят у світі. У цьому дивному святі переплелися кельтська традиція вшановування злих духів і християнська - поклоніння всім святим. Історія свята Хеловін нараховує тисячоліття, починаючи від 
кельтського фестивалю Самхейн, римського Дня Помони і християнського Дня усіх святих.
До святкування Хеловіна працівники бібліотеки влаштували виставку-інсталяцію.
 На тюках з сіном були розміщені символи свята –гарбузи,містичні фігурки та книги. На виставці представлена книга Сергія Пономаренка «Лысая гора»,в якій сюжетні лінії роману пронизані містикою та чаклунством. Багато письменників яскраво розкривають тему містики у своїх книгах, наприклад Рей Брэдбери «Канун всех святых», Вашингтон Ирвинг «Легенда о сонной лощине», Ширли Джексон «Призрак дома на холме», Рик Янси «Монстролог» та багато ін.
Дуже зацікавила дітей наша виставка. Бібліотекарі розповідали дітям про історію свята.
Хеллоуін - одне з найдавніших свят у світі. У цьому дивному святі переплелися кельтська традиція вшановування злих духів і християнська - поклоніння всім святим. Історія свята Хеловін нараховує тисячоліття, починаючи від кельтського фестивалю Самхейн, римського Дня Помони і християнського Дня усіх святих.
Сторіччя тому землі сучасної Великобританії і північної Франції населяли кельтські племена. Вони були язичниками і як верховного бога шанували бога Сонця. Кельти ділили рік на дві частини - зимову і літню. Протягом всієї зими бог Сонця знаходився в полоні у Самхейна, володаря мертвих і князя темряви. У ніч з 31 жовтня на 1 листопада друїди - духи живої природи - збиралися в дубових гаях на вершинах пагорбів (кельти вважали дуби священними деревами), запалювали багаття і приносили злим духам жертви, щоб умилостивити їх. А вранці друїди дарували людям вугілля від своїх багать, щоб ті розпалювали вогнища у своїх будинках.Вогонь друїдів зігрівав будинки протягом довгої зими і охороняв будинок від нечистої сили.
 Сьогодні від стародавнього язичницького свята залишився набір кумедних захоплюючих традицій. У цю ніч прийнято одягатися в костюми нечистої сили і влаштовувати маскаради.  Невід´ємний символ Хеловіна- гарбузова голова. З гарбуза видаляється середина, вирізується особа і всередину вставляється свічка. Гарбуз символізує одночасно закінчення збору врожаю, злого духа і вогонь, що відлякує його. Так дивно концентруються древні повір´я в одному предметі. У цю ніч діти стукають у будинки з криками:  «Пригощай або пошкодуєш!». Якщо ви не принесете жертву, ці маленькі злі демони можуть жорстоко пожартувати над вами, наприклад, вимазати сажею ручки дверей. 

Немає коментарів:

Дописати коментар