Бібліотеки-філії Київського району м.Одеси:
Філія №12 ім.О.І.Купріна- вул.Фонтанська дорога, 116 тел.0487528345
Філія №13 - вул.Юхима Геллера , 43, тел.0487528346
Філія№41 - вул Інглезі, 5,тел.0487528356
Філія №47 ім.О.Гончара -вул. Люстдорфська дорога,146/1, тел.0487528359

понеділок, 22 жовтня 2018 р.

Бібліотека № 47 імені Олеся Гончара
Чарівнк з Німеччини - Отфрід Пройслер

20 жовтня виповнюється 95 років від дня  народження Отфріда Пройслера (1923-2013) - німецького казкаря та прозаїка.
Книгами Отфрида Пройслера зачитується не одне покоління дітей. Його дивовижні казки вже стали класикою дитячої літератури, вони видавалися на 55 мовах загальним тиражем понад 50 мільйонів примірників, були удостоєні безлічі нагород. І при цьому біографія Отфрида Пройслера цілком могла б стати сюжетом окремої казки, в якій нерідко зустрічаються і дуже страшні сцени.

 Він дуже захоплювався історією і фольклором свого краю, зібрав величезну бібліотеку. Але найбільший вплив на Отфрида зробила його бабуся Дора, яка знала безліч казок і старовинних легенд. Отфрид рано зустрів свою єдину любов Аннелиз Кінд і вже подумував про весілля, але раптово, як це нерідко буває в казках, почалася війна.  Воював на Східному фронті, У 1944 році, вже в чині лейтенанта, Отфрид потрапив в полон і 5 років провів у таборах для військовополонених, здебільшого в Єлабузі і під Казанню.
У 1949 році, після звільнення з полону, Отфрид відправився розшукувати близьких. Свою сім'ю і Аннелиз він знайшов в баварському містечку Розенхайм. І, як у будь-якій
 казці, вони зіграли весілля, і у них народилися три доньки.

Отфрид Пройслер став працювати в місцевій школі, освоюючи ази педагогічного ремесла, він отримав пораду  від свого старшого колеги - не лаяти дітей за промахи, а розповісти їм  до випадку історію з хорошим кінцем. Так Отфрид почав складати свої власні казки, які згодом переніс на папір.Перша книга Пройслера під назвою «Маленький водяний»  була опублікована в 1956 році.

 У наступному році він видав свою, мабуть, найпопулярнішу казку – «Маленька Баба-Яга». За спогадами, в її основу покладено історію, яку Отфрид розповів своїй дочці, яка була  наляканою казкою про злу відьму. Вигаданій  маленькій Бабі-Язі було всього лише 127 років, вона вважала за краще чаклувати так, щоб смішити і радувати людей, і зуміла перемогти злих старих чаклунок. Наша бібліотека має ці та інші казки  Отфрида Пройслера, де автор показує, що  кожне зло можна побороти  розумом, добром та наполегливістю. Ми із задоволенням чекаємо на наших маленьких читачів.


Немає коментарів:

Дописати коментар