Бібліотеки-філії Київського району м.Одеси:
Філія №12 ім.О.І.Купріна- вул.Фонтанська дорога, 116 тел.0487528345
Філія №13 - вул.Юхима Геллера , 43, тел.0487528346
Філія№41 - вул Інглезі, 5,тел.0487528356
Філія №47 ім.О.Гончара -вул. Люстдорфська дорога,146/1, тел.0487528359

понеділок, 19 листопада 2018 р.

Бібліотека № 47 імені Олеся Гончара

Рідна мова –коріння нації 

День української писемності й мови, свято, яке вже більше 20  років поспіль відзначається в Україні 9 листопада. Це день вшанування пам’яті Нестора Літописця — послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія. Земля українська стародавня, така ж давня і наша мова. Учені довели, що вік нашої мови — 7 тисяч років. З покоління в покоління, в часи розквіту та падіння передавали нам предки цей скарб. Народ плекав рідну мову у піснях, легендах, переказах і передавав від роду до роду, щоб не загинула. 15 листопада працівники бібліотеки №47 брали участь у проведенні літературно-музичної композиції «Рідна мова –коріння нації».
 
Захід був проведений в  читальному залі бібліотеки школи №78. На свято були запрошені учні учні 6-А,8 і 10 класів з викладачами української мови та літератури,викладачі  та учні музичної  школи №6, пенсіонери з Територіального центру соціального обслуговування Київського району.
 
Вікторія Кузнець підготувала слайд- шоу «Класики українського слова» про видатних письменників  ,які все  своє життя присвятили любові до рідної мови та українського слова. Протягом всього свята звучали мелодії скрипки та фортепіано.  .  Так ,під керівництвом викладача  по класу скрипки Наталії Чистової  та концертмейстера Ірини Мохрякової дует скрипалів, Володимир Банков та  Анастасія Любава,виконали п’єсу «Діліжанс» Олени Раєвської.
  На присутніх в залі  приємне враження справили музичні номери  Єлизавети Томіної(гітара) та Володимира Банкова(скрипка).Елизавета виконала п’єсу Юрія Могілюка «Фантазія»,а Володимир  виконав  українську народну пісню «Сонце низенько».  
Алла Михайлова,вчитель музики і мистецтва , проспівала акапельно  пісню «Вербова дощечка» на слова Івасюка. Діти з дитячого театру «Діліжанс»,керівник Інна Волчакова, читали юморески. Анастасія Пестрак  прочитала «Щуку»  Леоніда Глібова та «Баба в церкві» Степана Руданського,Миша Баштаний-«Кухлик» Павла Глазового,Ліза Гломіна –«Свиня» Леоніда Глібова.Приємне враження   справив  на присутніх виступ Владислава Бериславського,якій одержав 1-е місце  в м конкурсі «Срібне слово» за декламування вірша Бориса Олійника «Парубоцька балада». 

Учні 6-а класу,класний керівник Юлії Продан,прочитали приказки і прислів’я про українську мову. Кожен з присутніх усвідомив, що мова це безцінний скарб кожного народу і наприкінці хочеться звернутися до заклику Максима Рильського:

"Мова - втiлення думки. Що багатша думка, то багатша мова. Любiмо ïï, вивчаймо ïï, розвиваймо ïï! Борiмося за красу мови, за правильнiсть мови, за приступнiсть мови, за багатство мови..."

Немає коментарів:

Дописати коментар