Бібліотеки-філії Київського району м.Одеси:
Філія №12 ім.О.І.Купріна- вул.Фонтанська дорога, 116 тел.0487528345
Філія №13 - вул.Юхима Геллера , 43, тел.0487528346
Філія№41 - вул Інглезі, 5,тел.0487528356
Філія №47 ім.О.Гончара -вул. Люстдорфська дорога,146/1, тел.0487528359

суботу, 18 лютого 2023 р.

Філія №13

                                      Година патріотизму.


     8 лютого бібліотека №13 провела у своїх стінах інформаційно-роз'яснювальний захід, щодо формування Збройними Силами України стрілецьких батальонів, відповідно до листа Офісу президента від 03.11.2022 року.  На своєрідну  годину патріотизму з зацікавленістю зібралися читачі бібліотеки, які виконували службу в Збройних Силах та є військовозобов'язаними у наш складний час. Співробітники розповіли присутнім про завжди непрості стосунки двох сусідніх країн на рівні державних відносин та міжнаціонального спілкування. Різна ментальність двох народів часто спонукала до виникнення протиріч, в першу чергу, впливала на вєктор національного розвитку України, як держави, та українців, як суспільства. Неодноразово це підтверджувалося історичними документами. Співробітники бібліотеки поділилися своїми думками щодо того, як українці виборювали свою свободу на протязі існування ранньої держави, козацької доби та в останні століття.

Бібліотекарі продемонстрували читачам книжки з історії України, сучасні патріотичні твори молодих та признаних літературних митців. Між присутніми відбувся жвавий діалог щодо розвитку сучасного воєнно-політичного конфлікту, спровокованному російською зухвалістю та ворожнечею навалою. Присутні поділилися своїми думками на захист рідної землі, нашої Батьківщини, а деякі з них згадали свою участь у АТО в 2014-2016 роках, волонтерство та сьогоднішню участь у районах бойових дій своїх однокласників та сусидів. Чубаївка - не самий великий мікрорайон у нашому місті, тому, так чи інакше, тут кожен знає один одного. Зараз багато молодих чоловіків - мешканців Чубаївки, приймають участь у діях, спрямованих на захист своєї Батьківщини. Це і фахові військові, лікарі - операційні хирурги. Це студенти та робітники - наші  місцеві волонтери - молоді парубки, які з різних причин не потрапили у активну зону бойових дій.

Про мужність і відвагу українців вже доведено з давніх часів: це бойові хлопці гетьмана Івана Сірка, загони Юрія Кульчицького, з якими у різні часи мала можливість познайомитися стародавня Європа; це зовсім юні хлопці, полеглі під Крутами; це славетні січові стрільці.

За даними Інститута міжнародної пам'яті, у Першій світовій війні брали участь не менш 700 тисяч українців - приблизно 10% із них приходилось на добровільні об'єднання. Про історію створення добровільних військових спілок і батальонів на початку ХХ століття (це біля 100 тисяч рекрутів, які потім стали ядром армії незалежної Польщі), розповіли присутнім бібліотекарі.

Західна Україна підійшла до початку Першої світової війни з цілком боєздатним добровольчими корпусом, крупнішим підрозділом із часів гетьмана Мазепи, воїни якого потім показали себе у боях за незалежність України. Українські добробати стрільців постійно виконували самі небезпечні завдання. Важливу роль січові стрільці зіграють у  восені 1918 року, коли займуть Київ. Бібліотекарі також розповіли про формування легендарної ОУН УНСО, та роздивилися з присутніми устрій сучасних бригад ТРО, їх можливості та завдання під час військового стану та на територіях бойових дій.

Цілком зрозуміло, що декілька нових книжок, висвітлюючих події останніх років в Україні і навколо нашої держави, були з зацікавленістю взяті у користування нашими читачами, а дехто записав книжки з нашої експозиції і для своїх дітей-учнів.

Наша зустріч, яка протривала біля двох годин, ще раз продемонструвала рішучість і патріотизм мешканців нашого міста. Впевненість і мужність чоловіків, які в небезпечний час постають на захист своїх сімей, рідного міста, єдиної країни.




















 

Немає коментарів:

Дописати коментар