Бібліотеки-філії Київського району м.Одеси:
Філія №12 ім.О.І.Купріна- вул.Фонтанська дорога, 116 тел.0487528345
Філія №13 - вул.Юхима Геллера , 43, тел.0487528346
Філія№41 - вул Інглезі, 5,тел.0487528356
Філія №47 ім.О.Гончара -вул. Люстдорфська дорога,146/1, тел.0487528359

суботу, 3 квітня 2021 р.

 Бібліотека №41

 Історія хімії. Цікаві факти.

Початки хімії загубились десь у туманах давнини. Достовірно невідомо і походження самого слова «Хімія». Вважають, що воно походить від слова «Хемі» - так у давнину називали Єгипет, який був дуже технічною країною: тут вже працювали із золотом, свинцем, сріблом та іншими металами, навчилися «варити» скло. У країні успішно виготовлювали мило, яке красуні застосовували як крем для обличчя. Майстерність видобування золота вважали святою майстерністю, а досвід роботи з ним переходив із покоління до покоління.

Єгипет був дуже заможною країною – усі вважали, що це відбувається завдяки золоту. Під впливом астрології у хімію проникає містичне вірування у зв’язок між планетами і металами. Астрологи вважали, що кожній планеті на небі відповідає метал на Землі:

Марсу – залізо

Місяцю – срібло

Венері – мідь

Меркурію – ртуть

Юпітеру - олово

Сатурну - свинець

Кожна планета позначувалась особливою позначкою. Такими ж позначками почали позначати і «рідні» планетам метали. Назва «Меркурій» для ртуті і «Сатурн» для свинцю збереглися до кінця 19 століття. Виготовлення золота у третьому столітті набуло такого поширення, що імператор Діоклетіан видав наказ про знищення всіх рукописів про таємні технології. Наказ підтримали, але, на щастя,  декілька рукописів було збережено. В них розповідається про обробку металів, сполук та цінних руд. Вважають, що саме у Єгипті навчились робити золото за допомогою «філософського» знання. Алхімія залишається загадкою і для сучасних наук.




Немає коментарів:

Дописати коментар