Бібліотеки-філії Київського району м.Одеси:
Філія №12 ім.О.І.Купріна- вул.Фонтанська дорога, 116 тел.0487528345
Філія №13 - вул.Юхима Геллера , 43, тел.0487528346
Філія№41 - вул Інглезі, 5,тел.0487528356
Філія №47 ім.О.Гончара -вул. Люстдорфська дорога,146/1, тел.0487528359

субота, 25 травня 2024 р.

 Бібліотека №41



Відгук про книгу «Зростаємо українцями!»

Наближаються канікули – час для самоосвіти та цікавого читання. Наша філія радить усім звернути увагу на енциклопедію для допитливих «Зростаємо українцями!». Це видання буде цікаве дітям і дорослим. Незважаючи на війну, книгу було надруковано у 2023р. видавництвом «Юнісофт» (м. Харків).


Енциклопедія складається з п’яти розділів. У першому - «Україна як держава» читач дізнається про історію нашої Батьківщини, державні та національні символи, їх походження та значення. Наприклад, деякі дослідники вважають, що у нашому тризубі сховано слово «воля», а «дехто вбачає в ньому сокола, ворону, дерево з трьома гілками, вершечок булави, якір, лук і стріли, шолом, сокиру, рибальське знаряддя. Комусь тризуб нагадує верхівку хлібного колоса, а комусь - поєднання трьох природних стихій – повітря, землі і води».


 Розділ другий – «Давня історія України» розповідає про Кия, Щека, Хорива та їх сестру – Либідь, а також змальовує портрети князів Київської Русі та описує їх діяльність.


Третій розділ – «Цікавинки України» містить дуже багато різноманітної інформації: тут можна дізнатися і про гуцульську трембіту, яка занесена до «Книги рекордів» як найдовший музичний інструмент (її довжина сягає 4 метрів), і про символіку розпису української хати, а також про наш національний одяг та його особливості. Наприклад, вінок із живих квітів вважався оберегом від злої напасті. Його носили дівчата з трьох рочків і до самого заміжжя.


У четвертому розділі – «Етнографія» розповідається багато цікавого про українську кухню і свята України. Наприклад, у давні часи від Святвечора і протягом усіх зимових свят хату прикрашав обжинковий сніп, який називали «дідух» (тобто дідівський дух). Згодом його замінила відома усім ялинка. На Великдень наші предки не тільки готували смачні страви, але й гралися крашанками у веселі ігри. Надзвичайно яскраво святкували Трійцю та закінчення жнив, а серед родинних свят особливо шанували весілля і народження дітей. «Барвінок був головною квіткою на весіллі, бо вважався сильним приворот-зіллям. Його листочками прикрашали  вінок нареченої та весільні свічки, щоб кохання молодих ніколи не зів’яло».


Останній п’ятий розділ – «Усна народна творчість» – це добірка дум, пісень, загадок та легенд. «Енциклопедія для допитливих» з раннього дитинства навчить малечу пишатися своїм корінням та шанувати рідну культуру, а також допоможе у навчанні. Яскраві ілюстрації зацікавлять будь-яку дитину! Обов’язково зверніть увагу на цю книгу протягом літа!


Немає коментарів:

Дописати коментар