Бібліотеки-філії Київського району м.Одеси:
Філія №12 ім.О.І.Купріна- вул.Фонтанська дорога, 116 тел.0487528345
Філія №13 - вул.Юхима Геллера , 43, тел.0487528346
Філія№41 - вул Інглезі, 5,тел.0487528356
Філія №47 ім.О.Гончара -вул. Люстдорфська дорога,146/1, тел.0487528359

середа, 19 червня 2024 р.

 Бібліотека №41

Відгук про книгу Світлани Талан «Замкнене коло»



Наша філія радить своїм читачам прочитати книгу Світлани Талан «Замкнене коло». У центрі твору – Мирослава, яка багато років працювала у школі звичайною вчителькою, але все прагнула кращого життя. Вона виховувалася у дитбудинку, бо у підлітковому віці втратила свою єдину виховательку – стареньку бабусю. Мира дуже рано зіштовхнулася з жорстоким світом неправди, приниження та виживання. Головна героїня прагнула своєму синові кращої долі і мріяла придбати йому власну квартиру. Жінка відкриває маленьку крамницю, бере кредити та зустрічається з усіма проблемами приватного підприємця. Через це Мира постійно втомлюється, нервується та забуває про духовні цінності.


У людському натовпі жінка іноді бачить свою покійну бабусю, хоче наздогнати її, але бабця постійно зникає. Мирослава втрачає спокій, попадає до психіатричної лікарні, бо всі розуміють, що образ бабусі - марення хворої уяви. Лікування нічого не дає. Вдома все повторюється. Справи у крамниці йдуть погано через постійні нестачі грошей, а чоловік закохується в іншу. Тоді бабуся радить «продавати» комусь свої нещастя. Мира так і робить, але її нещастя випадково купують друзі та близькі люди… Тепер руйнуються життя найдорожчих.


У боротьбі за матеріальне, яка засмоктує все глибше, жінка втрачає духовність, віру та справжнє кохання. Вона більше не чує рідних, а йде за своєю метою. Привід покійної бабусі постійно поруч. Нічого не змінилося.

Але минулим жити не можна… Світлана Талан наголошує на тому, що ми живемо сьогодні, а життя треба прожити у коханні та у злагоді з собою. Обов’язково треба вміти навчитися відрізняти повсякденне від справжньої біди та вміти виживати у жорстокому світі, не втрачаючи світлих променів душі.

Життя Мирослави стає нестерпним: самотність і злість, постійні сльози та розпач. Всі навколо теж страждають, бо «купили» у неї нещастя. Стара та мудра віщуха Дубовиха, яка завжди допомагає усім грішникам, розповідає Мирославі про причини її негараздів. Так Мира розуміє, що зробила багато зла, а її душа вже давно віддана Сатані. 


Роман Світлани Талан про гріхи і спокуту, про випробування та силу духу людини. Життя тих, хто цікавиться лише матеріальною стороною буття, нагадує 

замкнене коло, з якого вихід один – смерть. Книга навчає вірити в найкраще, долати перешкоди, розуміти друзів та близьких. Обов’язково зверніть увагу на цей твір, щоб ніколи в житті не зробити помилок головної героїні!


Немає коментарів:

Дописати коментар