Бібліотеки-філії Київського району м.Одеси:
Філія №12 ім.О.І.Купріна- вул.Фонтанська дорога, 116 тел.0487528345
Філія №13 - вул.Юхима Геллера , 43, тел.0487528346
Філія№41 - вул Інглезі, 5,тел.0487528356
Філія №47 ім.О.Гончара -вул. Люстдорфська дорога,146/1, тел.0487528359

середу, 17 січня 2024 р.

 

В бібліотеці № 47 ім.О.Гончара  презентація книжкової виставки:

 «Книги -ювіляри-2024"                                                                     
2024 рік багатий на ювілейні літературні дати. Фактично кожен день нового року дає хороший привід заглянути до книжок, перечитати кращі твори вітчизняної літератури, ближче познайомитись із біографією тих, завдяки котрим в значній мірі збереглась українська мова. Швидкоплинний час залишив нам чимало книжкових цінностей. Довголіття книги залежить від її читачів. У кожної книги свій характер, своя доля, свій шлях до читача. Хороші книги ніколи не старіють, їм дана вічна молодість та оновлення.Виставка має такі розділи: «Українські книги-ювіляри», «Зарубіжні книги-ювіляри», «Письменники-ювіляри-2024».

Наша книжкова виставка  – це своєрідний літературний путівник, де кожне ім'я  письменника знайоме нам з дитинства . Читач порине в світ чудових книг   та має можливість згадати ті казкові та фантастичні світи й відкрити для себе зарубіжних майстрів слова, визнаних у всьому світі. Це книги, які читають і перечитують, ними захоплюються, над ними розмірковують, у них вчаться життєвій мудрості .


Серед відомих книг- ювілярів: 205 років драмі Івана Котляревського «Наталка Полтавка» (1819); Незважаючи на те, що драма написана 205 років тому, вона досі вражає своєю актуальністю. На перший погляд, автор розповідає просту історію про сільську дівчину, але насправді, в ній стільки щирості та чарівництва, що вам захочеться читати її до самого кінця без зупинки. А головне, що в ньому оспівується чесність, відданість, вірність в дружбі, повагу до батьків та любов, яка перемагає будь-які перешкоди. Цей твір торкнувся тисячі людських сердець по всьому світу.

 185 років роману Григорія Квітки-Основ’яненка «Пан Халявський» (1839); 135 років комедії Івана Карпенка-Карого «Сто тисяч» (1889);

130 років повісті Ольги Кобилянської «Людина» (1894). Героїня повісті Олена Ляуфлер – тип нової жінки в українській літературі: вперше створено образ інтелігентки, яка бореться за ім’я і становище людини.;

 100 років твору Миколи Хвильового  «Санаторійна зона» (1924).Чи сумісні революція та романтика? Безумовно, адже їм обом характерні прагнення до чогось кращого.  Автор ніби передбачав наближення репресій та зумів це описати так, що його твір залишається актуальним навіть через 95 років. 

 100 років роману Володимира Винниченка «Сонячна машина» (1924); 80 років роману  Івана Багряного «Тигролови» (вперше видана, як «Звіролови») (1944) та інші.

 


Із зарубіжних книг до уваги читачів представляємо такі :

 490 років виповнюється літературній версії «Балад про Робін Гуда» (1534), головний герой яких є захисником слабких і знедолених.

Вже майже 420 років світ захоплюється історією кохання Отелло і Дездемони. Точна дата написання трагедії Вільяма Шекспіра «Отелло, венеційський мавр» історикам невідома, але приблизно вважається, що це 1604 рік;

 305 років роману Даніеля Дефо «Робінзон Крузо» (1719);

250 років роману Йоганна Вольфгана фон Гете «Страждання молодого Вертера» (1774). Історія нещасного Вертера, який страждав від свого божевільного і нерозділеного кохання до дівчини Лотти.

Уже 240 років кмітливий і спритний Фігаро, граф Альмавіва, Розіна, Сюзанна та інші герої п’єси «Шалений день, або Одруження Фіґаро» (1784) підкорюють публіку по всьому світу. Блискучий комедіограф П’єр Бомарше дотепний і мудрий, його комедія повна пустощів і одночасно глибокодумна. П’єса також відома тим, що надихнула Моцарта на створення однойменної опери.

 

205 років повісті-казці Е.-Т.-А. Гофмана «Крихітка Цахес на прізвисько Цинобер» (1819).  Іронічно-саркастична повість-казка являє чудернацьку суміш оповідей про фей і чарівників та основоположних ідей романтизму. Письменник висміює суспільство, яке, втративши ціннісні орієнтири, самозакохано творить собі кумира.

180 років казці видатного данського письменника Ганса Християна Андерсена «Снігова Королева» (1844). У казці йдеться про справжню дружбу, відданість і щиру любов, про перемогу людської доброти над черствістю та холодною байдужістю.

180 років роману Олександра Дюма «Три мушкетери» (1844). Легендарна четвірка сміливців потрапляє у вир інтриг і любовних пригод при дворі французького короля Людовика ХІІІ. Завдяки вірності девізу «Один за всіх, і всі за одного», вони неодмінно ставали переможцями…

Тож запрошуємо до зустрічі з книгами–ювілярами 2024 року. Читачі   мають можливість ознайомитись з творчістю видатних письменників, які  жили  в різних куточках не тільки нашої країни, а й за кордоном.  Ви будете здивовані, побачивши, якими сучасними та красивими можуть бути книги з багатолітніми історіями.


Немає коментарів:

Дописати коментар