Бібліотеки-філії Київського району м.Одеси:
Філія №12 ім.О.І.Купріна- вул.Фонтанська дорога, 116 тел.0487528345
Філія №13 - вул.Юхима Геллера , 43, тел.0487528346
Філія№41 - вул Інглезі, 5,тел.0487528356
Філія №47 ім.О.Гончара -вул. Люстдорфська дорога,146/1, тел.0487528359

неділю, 10 жовтня 2021 р.


Бібліотека №41 
 Гоголь та Булгаков

Всі знають, що Михайло Булгаков дуже цінував творчість Гоголя та називав його своїм вчителем. Літературознавці помітили, що у ранніх редакціях «Майстра і Маргарити» письменник надавав головному герою портретну подібність з Гоголем, але потім змінив задум і почав писати головного героя з себе.

Якщо уважно читати обох авторів, то можна помітити деякі спільні риси. Звісно, Михайло Булгаков та Микола Гоголь добре знали етнографію, народні прикмети, філософію, історію, традиції, які успішно вживали у своїх текстах. Наприклад, другий крик півня у «Вії», коли перелякана нечисть кидається у вікна та в двері. У Булгакова після другого крику півня і мертва дівчина і Варенуха вилітають через вікно, залишаючи в кімнаті повністю сивого Римського. Пригадали Хому Брута з «Вія»?

 Пригадайте світло настільної лампи, що частково освітлює кабінет Римського, коли перед ним сидить Варенуха, який перетворився на вампіра, але Римський про це ще не здогадується, хоча відчуває, що відбувається щось жахливе. А тепер пригадайте свічки в церкві у «Вії», які освітлюють тільки іконостас та середину церкви, а  потім розпочинаються жахіття під час другої ночі Хоми. Правда, є подібність? Також у Булгакова в кабінет Римського через вікно б’ється і намагається проникнути мертва дівчина, а у Миколи Гоголя на третю ніч все літає і носиться, шукаючи філософа.Незважаючи на те, що у Гоголя все відбувається протягом трьох ночей, а у Булгакова за одну і його Римський залишається живим, подібні перехрестя присутні.

Ми перерахували далеко не всі гоголівські мотиви у Булгакова.Обидва твори дуже глибокі та насичені. Наша бібліотека радить уважно читати художню літературу!



Немає коментарів:

Дописати коментар