Бібліотеки-філії Київського району м.Одеси:
Філія №12 ім.О.І.Купріна- вул.Фонтанська дорога, 116 тел.0487528345
Філія №13 - вул.Юхима Геллера , 43, тел.0487528346
Філія№41 - вул Інглезі, 5,тел.0487528356
Філія №47 ім.О.Гончара -вул. Люстдорфська дорога,146/1, тел.0487528359

пʼятницю, 15 травня 2020 р.

Бібліотека №41
До Дня Європи в Україні

До Дня Європи бібліотека №41 пропонує приділити увагу тим українцям, які своїм життям довели, що демократичні скарби неоцінні.
Європейський вектор України - це люди, які в різні часи  підтримували європейські цінності та робили вагомий внесок в різні сфери суспільного життя: політику, культуру, науку, літературу та мистецтво. Саме таким людям присвячена книга «100 найвідоміших українців». Видання хронологічне, дуже інформативне та цікаве. 

Перший розділ «Київська Русь» розповідає про засновників Київської держави,князів,видатних літописців. Читач дізнається,що княгиня Ольга проводила самостійний політичний курс. Вона добивалася для країни рівноправних відносин із Візантією, Німеччиною,країнами Сходу та Заходу, визначивши загальний характер майбутньої політики на два століття.

За часів Ярослава Мудрого було закладено основи культурних традицій, що й далі продовжували розвиватися у східних словян, а Київ стає одним із найкрасивіших міст Європи. Завдяки праці Нестора Літописця до нас дійшло багато історичних спогадів, його внесок в історію безцінний.

Другий розділ розповідає про видатних людей 16-18ст.Наприклад, меценатство і видавнича діяльність Костянтина Острозького допомогли вистояти українському православ’ю, а Пилип Орлик склав першу українську Конституцію,яка цілком відображала гарантії прав особистості. Івана Котляревського досі називають основоположником нової української літератури, в основі якої лежить жива народна мова, а філософські праці Григорія Сковороди зробили величезний внесок в історію філософії.

Третій розділ книги присвячений 19 ст. В ті часи про демократичні цінності дбав Іван Франко, та основоположник української класичної музики – Микола Лисенко. У двадцятому столітті про Європейську Україну завжди мріяли Соломія Крушельницька, Лесь Курбас, Олена Теліга, Сергій Параджанов.

Ми уявляємо,що наша стаття не зможе розповісти про всіх українців, для яких поняття «Україна» і «Європа» були неподільні, тому ми радимо прочитати книгу  «100 найвідоміших українців» самостійно. Матеріал може бути корисним для написання курсових робіт і рефератів, а також просто цікавим для родинного читання. У передмові до видання  авторами написано: « Суспільство мусить повертатися до історії, аналізувати її - щоб чіткіше окреслити й оцінити сьогодення. Так формується самосвідомість епохи».



2 коментарі: